A A+ A+
Gemersko-malohontské múzeum
Hé/Va:
zárva |
Ke-Szo:
10:00 - 18:00
A hónap műtárgya – 2023 augusztusa - Madártani gyűrűk
2023. augusztus 1-je és 31-e
A kiállítás kurátora:
RNDr. Monika Gálffyová
hello world!

A rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum gyűjteményalapjának elválaszthatatlan részét képezi az állattani gyűjtemény. Nagyobbik részét különböző gerinces és gerinctelen fajok preparátumai teszik ki, de vannak benne más jellegű tárgyak is, mint például madártani gyűrűk, amelyek idén augusztusban a hónap műtárgyául szolgálnak. A gyűrűk a Gömör-Kishonti Múzeum kiállítótermében tekinthetők meg 2023. augusztus 1-je és 31-e között.

         A Szlovák Madártani Egyesület/Birdlife Slovensko gyűrűző központja által kiadott madártani gyűrűk máig a madármegjelölés pótolhatatlan módjai és eszközeiként vannak számon tartva. Alumíniumöntvényből készülnek és egyedülálló alfanumerikus (számot és betűt is tartalmazó) kóddal vannak ellátva. A gyűrűt a madár csüdjére, esetleg tibiotarsusára erősítik. Mivel a különböző madárfajok egyedeinek lábai különböző méretűek, természetes, hogy a gyűrűk kialakítása is különböző. A Szlovákiában használatos gyűrűk közül az ún. A típusú gyűrű a legnagyobb, melynek belső átmérője 25 mm és melyet például a Bütykös hattyú és Rétisas megjelölésére használnak. A legkisebb gyűrű a T típusú, melynek belső átmérője mindösszesen 2 mm, s melyek legkisebb énekesmadaraink, például a királykák, füzikefélék és ökörszemek jelölésére szolgálnak. Más, kistestű énekesmadarak, például a vörösbegy, a fehér cinege és a legtöbb poszáta jelölésére a 2,5 mm-es belső átmérőjű S típust használják. A gólyák jelölésére napjainkban műanyagból készült gyűrűket alkalmaznak, amelyeknek távcsővel vagy fényképezőgéppel is leolvasható, jól megkülönböztethető kódja van. A megjelölt egyedet így nem kell újra befogni csak azért, hogy megtudjuk a gyűrűn lévő kódját.

          A gyűrűn található egyedi kód lehetővé teszi, hogy minden megjelölt egyedet azonosíthassunk, és így értékes adatokhoz juthassunk azok életéről - fészkelőhelyükről, vonulási útvonalaikról, telelőhelyeikről, fészkelőhely-hűségükről, fészkelési sikerességükről, a populációváltozásokról és sok egyéb dologról is. Ezek az információk lehetővé teszik számunkra, hogy jobban beleláthassunk a madarak életének részleteibe.

A sajtóközlemény mellékletei:

  1. melléklet – Fehér gólya gyűrűvel
  2. melléklet – Madártani gyűrűk
  3. melléklet – Tüzesfejű királyka gyűrűvel
1 2 3 44
chevron-left