A A+ A+
Gemersko-malohontské múzeum
Hé/Va:
zárva |
Ke-Szo:
9:00 - 17:00
A hónap műtárgya – 2023 júliusa - Historizáló és klasszicista stílusú restaurált falitükrök
2023. július 1-je és 31-e között
A kiállítás kurátora:
PhDr. Éva Kerényi PhD.
hello world!

A hónap műtárgya nevű program keretében a Gömör-Kishonti Múzeum ezúttal két, nemrégiben felújított historizáló és klasszicista falitükrét mutatja be a látogatóknak. Felújításukat közforrásokból a Művészettámogatási Alap finanszírozta. A falitükrök a múzeum állandó kiállításában lesznek megtekinthetők, 2023. július 1-je és 31-e között.

A bemutatásra kerülő falitükrök a historizmus és a klasszicizmus időszakából, pontosabban tehát a 19. század második feléből származnak. Az első, 1870-1890 közötti időszakban készült tükör gazdagon díszített, fekete színű fakeretbe ágyazott, téglalap alakú tükrös részből áll, amelyet a sarkakban gérbe vágott profillécek szegélyeznek. Alsó része masszív profilrúdból áll, oldalain esztergált, bordázott, díszített oszlopok találhatók. A felépítmény felületét növényi motívumú intarziás sárgaréz lap díszíti.

A másik tükör a klasszicizmus korából, megközelítőleg az 1850-1870 közötti időszakból származik. Timpanonos felülső résszel és virágos díszkosarakkal ékített falitükörről van szó, mely aranyozott luc- és hársfából készült, faragvány-részletet imitáló sajátos masszával kombinálva. A tükrös felület a felső részben félkörívben végződik. Az elülső felületeket angyalok s az anyagba karcolt stilizált növényi motívum egészítik ki. A tükör timpanonos része a restaurálás előttig csak mint torzó volt látható.

A helyreállítás előtt a tükrök készítési idejüknek és használatuknak nagyjából megfelelő állapotban voltak, különböző méretű és jellegű sérülésekkel. Természetes degradáció, mechanikai sérülések, hiányzó profilcsíkok voltak jellemzőek rájuk, valamint fapusztító rovarok támadták meg őket.

E történelmi tárgyak szakszerű kezelését és restaurálását Tibor Kováč restaurátor - a Szlovák Köztársaság Restaurátori Kamarájának tagja - végezte. A tükrök összállapotának felmérése és dokumentálása után eltávolította róluk a durva szennyeződéseket, s az egyéb munkafolyamatok mellett kijavította a stilizált díszítőelemek sérült részeit, elkészítette a hiányzó profilléceket, kiegészítette az egyes felületeket és hibákat, valamint színében is egységesítette a tükrök felületét.

zrekonštruované historické zrkadlá
1 2 3 42
chevron-left