A A+ A+
Gemersko-malohontské múzeum
Hé/Va:
zárva |
Ke-Szo:
10:00 - 18:00
A hónap műtárgya - 2024 február
2024.02.01 - 2024.02.29
A kiállítás kurátora:
RNDr. J. Aláč /A dokumentációs és gyűjteménykezelési osztály vezetője/
hello world!

2024-ben Szlovákia a Szlovák Nemzeti Felkelés 80.-ik évfordulójára emlékezik. Ezen jeles jubileumról az év folyamán a Gömör-Kishonti Múzeum is több alkalommal megemlékezik. A Hónap műtárgya sorozatban például két olyan gyűjteményi tárgy is bemutatásra kerül majd, melyek szorosan kapcsolódnak az antifasiszta ellenálláshoz és a Szlovák Nemzeti Felkeléshez. A hónap műtárgya februárban egy Csehszlovák hadikereszt kitüntetés 1939-ből. Augusztusban pedig a hónap műtárgyaként egy Csehszlovák ZB 30J típusú könnyű géppuska kerül majd bemutatásra. A Gömör-Kishonti múzeum gyűjteményében különböző korszakokból származó számos díj és kitüntetés található meg. Egyik közülük a Csehszlovák hadikereszt kitüntetés 1939-ből.

Az 1939-es Csehszlovák hadikereszt a Csehszlovák Köztársaság emigráns kormánynának határozata alapján jött létre 1940.december 20-án. Az 1939 utáni korszakban Csehszlovákia felszabadításáért vívott harcokban szerzett érdemekért ítélték oda. Megkaphatták az otthon tartózkodó csehszlovák állampolgárok, magánszemélyek, de a külföldön tartózkodó  csehszlovák hadsereg egységei is.  1948-tól a szövetséges hadsereg tagjai is elnyerhették. Kitűnő és sikeres harci vagy parancsnoki cselekedetért ítélték oda, amelyben a jogosult életveszélynek volt kitéve vagy életét akár fel is áldozta. A kitüntetést megkapó személyiségek közül jó néhány kötődik Gömörhöz és Kishonthoz. Az elismerés tulajdonosa Rudolf Viest tábornok és a lázadó hadsereg parancsnoka, Nagyrőce szülöttje. A kitüntetést kétszer ítélték oda a tiszolci születésű Július Noskonak, az 1.cseh-szlovák hadsereg szlovákiai parancsnoksága vezérkari főnökének. A kitüntetés tulajdonosa volt Kvetoslava Viestová is, aki férjével a nagyrőcei születésű Dušan Viesttel (Rudolf Viest generális testvére) együtt a Flóra ellenállási csoport társalapítója és vezéralakja volt. A kitüntetést megkapta Otto Smik is, akinek családja Tiszolcról származott. Ő volt a RAF legjobb szlovák vadászpilótája. A kitüntetés tulajdonosa volt továbbá Ján Nálepka, az egyetlen szlovák aki a Szovjetúnióban harcolt és megkapta a Szovjetúnió hőse legrangosabb kitüntetést. Az ő nevét viselte régen a rimaszombati katonai laktanya.

Az 1939-es csehszlovák hadikeresztet 1947.január 10-én Jozef Ladislav Elznic is megkapta. Jozef Ladislav Elznic 1906.szeptember 30-án született Satu Mare-ban a mai Románia területén. 1944.október 28-tól 1945.március 15-ig J. V. Sztálin 1.csehszlovák partizándandár tagjaként harcolt, melynek parancsnoka kapitány Alexej Semjonovič Jegorov volt. A múzeum gyűjteményében több olyan tárgy található, melyek az ő tevékenységéhez kapcsolódnak, mint például partizánazonosító kártyák, kitüntetések vagy ruhadarabok.

1 2 3 44
chevron-left