A A+ A+
Gemersko-malohontské múzeum
Hé/Va:
zárva |
Ke-Szo:
9:00 - 17:00
A hónap műtárgya januárban
2024.01.02 - 2024.01.31
A kiállítás kurátora:
Mgr. Ľudmila Pulišová
hello world!

A klenóci kiscimbalom

A hónap műtárgya januárban a Gömör-Kishonti Múzeumban egy hordozható, úgynevezett kiscimbalom, amelyet amagyarországi Deme Árpád készített a klenóci Gejza Cibuľa cimbalomjátékos számára.

A kiscimbalom régen leginkább a népi közegben volt használatos, és már a 18. században a vonós zene részévé vált. Láb nélküli, hordozható hangszer, amelyet a cimbalomjátékosok a vállukon vittek, asztalra, hordóra helyezve vagy a lábuknak támasztva, ruhával, nemezzel, vattával, filccel vagy más puha anyaggal bevont botokkal játszottak rajta.

         A bemutatott kiscimbalom mellett ez a hangszer a Gömör-Kishonti Múzeum gyűjteményében a 18. század végéről származó Huszártábor című olajfestményen, illetve Barabás Miklós 1856-ban készült grafikáján is látható, amely egy menyasszonyt ábrázol egy roma zenekar kíséretében.

        A kiscimbalmot  csak a 19. század végén tökéletesítették J. V. Schunda ésJ. Bohák budapesti műhelyeiben. Lábakkal egészítették ki, hangtompító pedállal látták el, megnövelték a méretét és a hangterjedelmét. Ennek ellenére a kiscimbalmot még a 20. század második felében is használták az észak-szlovákiai népzenében, valamint néhány gömör-kishontiroma zenekarban.

1 2 3 42
chevron-left