A A+ A+
Gemersko-malohontské múzeum
Hé/Va:
zárva |
Ke-Szo:
10:00 - 18:00
A hónap műtárgya júniusban
2024.06.01-2024.06.30
A kiállítás kurátora:
Mgr. Kerepesi Igor (a Gömör-Kishonti Múzeum történésze)
hello world!

Feszty Árpádot ábrázoló fénykép 1896-ból

A hónap műtárgya nevű program keretében a Gömör-Kishonti Múzeum ezúttal egy 1896-ból származó s a kimagasló festőművészt, Feszty Árpádot ábrázoló fényképet mutat be, mely a múzeum történeti gyűjteményalapjából származik. 2024. június 1-jén emlékezünk meg a művész halálának 110. évfordulójáról, s a fényképet éppen az évforduló kapcsán állítjuk ki. A fotográfia 2024. június 1-je és 30-a közt tekinthető meg a múzeum kiállítótermében.

     A Gömör-Kishonti Múzeum gyűjteményében számos érdekes, értékes és történelmileg fontos gyűjteményi tárgyat találhatunk. Ezek közül való az 1896-ból származó és Feszty Árpád jeles festőművészt ábrázoló fénykép is, hátoldalán a művész sajátkezű dedikációjával: "Nagyon kedves, nagyon szép és nagyon édes barátnémnak ősztinte barátsággal, Feszty Árpád." A fényképet a neves festő Gömöryné-Maróthy Margitnak, az ismert színésznőnek, világutazónak és a serkei nemes, Gömöry Olivér feleségének ajándékozta. A tárgy a Gömöryek hagyatékából származik, amely 1955-ben, Margit halála után került a múzeumba. A Gömöry család más jeles személyiségek mellett többek között a 19. és 20. század fordulójának kimagasló művészeivel is kapcsolatban állott, köztük Mednyánszky Lászlóval és Feszty Arpáddal.

      Az Ógyallán született Feszty a századforduló egyik legjelentősebb magyar festője volt. Jellegzetes ereje elsősorban a zsánerfestményekben mutatkozott meg, de alkotásaiban szívesen dolgozta fel a magyar történelmi múlt témáit, eseményeit is. Leghíresebb alkotása valószínűleg az általa 1892-1894 között festett "A magyarok bejövetele" című nagyméretű körkép, amelyet 1896-ban a nagyszabású milleniumi ünnepségsorozat keretében megvalósult milleniumi kiállításom mutatott be a nagyközönségnek. Feszty eredetileg egy bibliai témát, mégpedig az özönvíz történetét akarta megfesteni, de apósa, Jókai Mór azt tanácsolta neki, hogy vigye vászonra inkább a magyarság Kárpát-medencébe érkezésének témáját.

      A Gömör-Kishonti Múzeum gyűjteményéből származó fénykép a művészt pályája csúcsán, a 19. század végén, az ezredforduló évében ábrázolja, miután „A magyarok bejövetele“ című remekművét a nagyközönség is megismerhette. A fénykép Budapesten, a "Strelisky" műteremben, azaz Streliszky Lipót császári és királyi udvari fotós, József főherceg őcsászári és királyi felsége udvari fényképészének műtermében készült. A tárgy a festő ajándékaként került a Gömöry család birtokába, mégpedig Gömöryné Maróthy Margitnak szánt, kézzel írott ajánlással, aki a XX. század első harmadában Gömör-Kishont egyik fontos és izgalmas személyisége volt.

     A fényképet 2024. június 1-je és június 30-a között tekinthetik meg a Gömör-Kishonti Múzeum kiállítótermében.

A sajtóközlemény szerzője: Mgr. Kerepesi Igor (a Gömör-Kishonti Múzeum történésze)

Elérhetőség: kerepesi@gmmuzeum.sk, 047/5632741

Predmet mesiaca
1 2 3 44
chevron-left