A A+ A+
Gemersko-malohontské múzeum
Hé/Va:
zárva |
Ke-Szo:
9:00 - 17:00
A hónap műtárgya – szeptember 2022 - A Gömörmegyei Múzeum-Egyesület alapszabályzata 1883-ból
2022.9.2. - 2022.9.30.
A kiállítás kurátora:
PhDr. Kerényi Éva, PhD.
hello world!

Szeptember hónap műtárgya egy igen érdekes, kézzel írott dokumentum 1883-ból: a Gömörmegyei Múzeumegylet alapszabályzata. A kézirat a múzeum levéltári anyagának részét képezi, a magyar nyelvű szöveg szerzője pedig az intézmény első igazgatója, Fábry János.

2022 szeptemberében a Gömör-Kishonti Múzeum fennállásának 140. évfordulóját ünnepeljük. A gyökerek 1882. szeptember 3-ra nyúlnak vissza, amikor az egykori honvédtüzér-laktanya épületében – ahol a múzeum mai napig székel - megnyitotta kapuit az első Gömörmegyei művészeti és régészeti kiállítás. A kiállítás sikere hozzájárult ahhoz, hogy a város és a megye lelkes férfiúi már másnap, 1882. szeptember 4-én a Gömörmegyei Múzeumi Egyesület alakuló ülésén végérvényesen letegyék a múzeum-egyesület alapjait. Az egylet ideiglenes elnökévé báró Nyáry Jenőt választották meg.

Egy évvel később, pontosabban 1883. szeptember 24-én a múzeumegylet második közgyűlésén határoztak az új egylet vezetőségéről és pontosították annak alapszabályait is. Az egylet elnökévé Szontagh Bertalan, alelnökévé Hamvay Zoltán és Groó Vilmos, a múzeum első igazgatójává Fábry János, pénztárnokává Dapsy József, jegyzővé Molnár József, titkárrá pedig dr. Löcherer Tamás neveztetett ki. Ugyanakkor megszavazták a 27 tagú igazgató testületet is.

Az egyesület célja a hazai tudományosság és közművelődés általános terjesztése és e mellett Gömör-Kishont vármegye múltjának, területi viszonyainak és műveltségi állapotának megismerésére szolgáló tárgyaknak és irodalmi termékeknek egy vármegyei múzeumban való egybegyűjtése és megőrzése volt. A megye történelmi ereklyéit és művészeti kincseit vétellel vagy ajándékozás formájában gyűjtötték be az emberektől, vagy azokat letét formájában helyezték el az intézményben. Céljaik elérésére rendszeresen évkönyveket bocsájtottak ki, időszakos kiállításokat rendeztek, felolvasásokat tartottak és nem utolsó sorban pedig támogatták a tudományos kutatást és szorgalmazták a múzeum anyagának szakszerű felállítását a múzeum egyes részlegein belül, melyek a következők voltak: gazdasági, iparművészeti, régiségi-történelmi, természettudományi és tanügyi. 

A Gömörmegyei Múzeum-Egyesület alapszabályzata 1883-ból
1 2 3 42
chevron-left