A A+ A+
Gemersko-malohontské múzeum
Hé/Va:
zárva |
Ke-Szo:
10:00 - 18:00
Európai Régészeti Napok
2022. 06. 17.
A kiállítás kurátora:
-
hello world!

Az Európai Régészeti Napok programja az archeológia és az archeológiai kutatások bemutatására szolgál. A régészeti intézmények és szervezetek a világ számos országában minden évben régészet-orientált programokat és tevékenységeket kínálnak a közönségnek, mégpedig minden korosztály és mindennemű érdeklődési körrel rendelkező látogató számára.

A Gömör-Kishonti Múzeum 2022. június 17-én (pénteken) immáron második alkalommal csatlakozik az Európai Régészeti Napok rendezvényéhez, amely keretében egy egész délelőttöt szentel az archeológiának. A powerpointos prezentációval egybekötött előadás keretében a Gömör-Kishonti Múzeum régésze, PhDr. Alexander Botoš bemutatja Rimaszombat városának őskori és középkori arculatát és népességét. Előadásában ismerteti a város történetét a újkőkortól kezdve a fiatalabb és késői bronzkor kulcsfontosságú településéig. Szót ejt majd Rimaszombat kialakulásáról és fomálódásáról, ahogy a város középkori építésű központjáról, a Főtérről is. „A közönség arra a kérdésre is választ kap, voltak-e vajon kőfalai a középkori Rimaszombatnak, vagy hogy Kurincon, a Barát kút területén állt-e valaha kolostor vagy sem“, árulta el Alexander Botoš.

Az előadás részét képezi majd egy kommentált virtuális túra is, mely a 18. század második felének Rimaszombatában, annak utcáin és terein viszi végig az érdeklődőket. A digitális rekonstrukció olyan történelmi dokumentumokra épít, mint amilyen például a Vallási békétlenkedések Rimaszombatban című 1771-ben készült veduta, s ily módon minden eddig ismert történelmi tényt is tükröz. A város digitális rekonstrukciójának szerzője Mgr. Daniel Bešina, PhD., a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Bölcsészettudományi Karának Muzeológia Tanszékét erősítő szakmai munkatársa.

Az előadás iskolai csoportoknak szól. A részvételt, kérjük, előre jelezzék! Az előadások 9:00 és 10:30 órától kezdődnek. Belépő: 2€

A rendezvény célja a régészeti kulturális örökségben rendkívül gazdag gömör-kishonti régió régészetének és régészeti kutatásának népszerűsítése.

1 2 3 44
chevron-left