A A+ A+
Gemersko-malohontské múzeum
Hé:
zárva |
Ke-Pé:
9:00 - 18:00 |
Szo-Va:
10:00 - 18:00
Európai Régészeti Napok
2022. 06. 17
A kiállítás kurátora:
-
hello world!

Az Európai Régészeti Napok programja az archeológia és az archeológiai kutatások bemutatására szolgál. A régészeti intézmények és szervezetek a világ számos országában minden évben régészet-orientált programokat és tevékenységeket kínálnak a közönségnek, mégpedig minden korosztály és mindennemű érdeklődési körrel rendelkező látogató számára.

A Gömör-Kishonti Múzeum 2022. június 17-én (pénteken) immáron második alkalommal csatlakozik az Európai Régészeti Napok rendezvényéhez, amely keretében egy egész délelőttöt szentel az archeológiának. A powerpointos prezentációval egybekötött előadás keretében a Gömör-Kishonti Múzeum régésze, PhDr. Alexander Botoš bemutatja Rimaszombat városának őskori és középkori arculatát és népességét. Előadásában ismerteti a város történetét a újkőkortól kezdve a fiatalabb és késői bronzkor kulcsfontosságú településéig. Szót ejt majd Rimaszombat kialakulásáról és fomálódásáról, ahogy a város középkori építésű központjáról, a Főtérről is. „A közönség arra a kérdésre is választ kap, voltak-e vajon kőfalai a középkori Rimaszombatnak, vagy hogy Kurincon, a Barát kút területén állt-e valaha kolostor vagy sem“, árulta el Alexander Botoš.

Az előadás részét képezi majd egy kommentált virtuális túra is, mely a 18. század második felének Rimaszombatában, annak utcáin és terein viszi végig az érdeklődőket. A digitális rekonstrukció olyan történelmi dokumentumokra épít, mint amilyen például a Vallási békétlenkedések Rimaszombatban című 1771-ben készült veduta, s ily módon minden eddig ismert történelmi tényt is tükröz. A város digitális rekonstrukciójának szerzője Mgr. Daniel Bešina, PhD., a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Bölcsészettudományi Karának Muzeológia Tanszékét erősítő szakmai munkatársa.

Az előadás iskolai csoportoknak szól. A részvételt, kérjük, előre jelezzék! Az előadások 9:00 és 10:30 órától kezdődnek. Belépő: 2€

A rendezvény célja a régészeti kulturális örökségben rendkívül gazdag gömör-kishonti régió régészetének és régészeti kutatásának népszerűsítése.

A hónap műtárgya – július 2022 - Női fűző 1770-ből

A Gömör-Kishonti Múzeum gyűjteményében található, halcsonttal merevített női fűző a késő rokokó (1780-1795) korszakból származik. Az ismeretlen szabómester műhelyéből származó divatos, világoskék brokát alapon virágokkal kihimzett fűző a korabeli polgári női öltözet felső részeként viselték. Az 1770-es évekből fennmaradt ruhadarab Sztrelko Antónia ajándékozása révén került a múzeum gyűjteményébe valószinűleg még az első gyűjtemények között Fábry János igazgatósága alatt.

Tegyünk egy kis időutazást a divattörténelemben! Az 1789-es francia polgári forradalom nagyban meghatározta a 19. század elejének női öltözködését. A magasabb társadalmi osztályok, akik az uralomra került polgársággal szimpatizáltak viseletükkel jelezték, hogy elfogadják a nép hatalmát. Az angolok már a 18. század közepétől önállósítják magukat az öltözködésben, és bár az udvari ünnepségek alkalmával még a GRANDETOILLET-et viselik, a hétköznapokra  kényelmesebb öltözködést honosítanak meg. A nők kevésbé tupírozott hajat, és csupán övvel összefogott, dúsan ráncolt muszlin vagy batiszt ingruhát hordanak. Az 1780-as évek elején Párizsban is divatba jött az angol stílus, ugyanakkor bonyolultabbá, "franciásabbá" is tették azokat. A nők selyem helyett egyszerűbb anyagot választanak: batisztot, pamutot, posztót, kartont. Sok a csíkos anyag, nincs fodor, bodor, legfeljebb egy szál virágot tűznek a ruha gallérjára. A színek besötétednek, a dohánybarna és a zöldes-lilásbarna változatai kedveltek. A nők haja sötétszőke, vagy szürkés, kevésbé tupírozzák, inkább laza hullámokba fésülik, csak a széles karimájú, dúsan díszített kalap fejrésze óriási. Divatba jön az állig érő muszlinkendő, a FICHU (fisű), mely takarja a nagyon mély kivágást. A még mindig nagyon karcsú derék nem merevített, általában kerek. Az oldalkosaras abroncsaljat (PANIER) ekkor már csak az estélyi toalett őrizte meg. A szoknya elől simán, hátul erősen redőzött, uszályos, panier helyett hátul farnövelő párnát, a CUL DE PARIS-t, azaz párizsi hátsót viselnek, bőségét alsószoknyákkal támasztották alá. A nőknek is megtetszik a férfiak által viselt RIDINGCOAT, melyet REDINGOT-ra franciásítanak. A nagygalléros, derékig testhezálló, nagy gombokkal díszített, földig érő kabát sokáig elkíséri a női divatot, de változatlanul divat a rövid CARACO is.

MEYKE: Tradícia v móde - Hagyomány a divatban

Molnár-Madarász Melinda „Meyke“, divattervezőként a magyar népművészet változatos történelmi tájegységeinek jellemzőit és sokszínűségét használja alkotásaiban. A mai modern nő számára készíti variálható, haute-couture és pret-á-porter ruháit. Kollekcióját gyakran állítják párhuzamba Bartók Béla (1881 - 1945)  és Kodály Zoltán (1882 - 1967)  műveivel, a magyar hagyomány értékeit megőrizve modern és közérthető öltözékeket alkot. Eddigi kollekcióit öt tájegység, a kalocsai, matyó, kalotaszegi, torockói és barkó népviselet értékeit felhasználva készitette el, jelenleg a gömöri tájegység feldolgozása van folyamatban.

Fontosnak tartja, hogy hagyományőrzés címén ne csupán a magyar népi viseletek díszítőművészetét, motívumkincsét vegye át, hanem a régi viseletek felépítését, szerkezetét, értékét is.

New Yorkban, a Carnegie Hallban, Pankovits Nikolett neves jazz és magyar folk énekes viseli fellépésein a MEYKE ruhákat. A Folktrend divatshow valamennyi hazai és külföldi bemutatóin megjelentek az öltözékei. A Fölszállott a Páva műsorában Sebestyén Márta énekes, Kocsis Enikő táncművész és Morvai Noémi műsorvezető viselte ruháit. Kollekciójával Magyarországot képviselhette Washingtonban az első, majd New Yorkban a II. és IV. Hungarian Heritage Festivalon, valamint Berlinben.

A tárlat a Besztercebányai Kerületi Önkormányzat anyagi támogatása mellett valósul meg.

A Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat (2022. május 14.) 18. évfolyamán kerül megnyitásra a „MEYKE: Tradícia v móde - Hagyomány a divatban“ c. iparművészeti kiállitás. Madarász-Molnár Melinda ruhatervező, a MEYKE márka megálmodójának tárlata a budapesti Hagyományok Háza és a New York-i Réka Darida Foundation együttműködésével kerül megrendezésre a Gömör-Kishonti Múzeum kiállitótermében. A kiállítás 2022. augusztus 31-ig tart.

Fényképek a kiállítás megnyitójáról

1 2 3 12
chevron-left