A A+ A+
Gemersko-malohontské múzeum
Hé/Va:
zárva |
Ke-Szo:
9:00 - 17:00
Fekete kerámia - 2023. október hónap műtárgya
2023.10.01 - 2023.10.31
A kiállítás kurátora:
Mgr. Ľudmila Pulišová
hello world!

Az októberi hónap műtárgya a Gömör-Kishonti Múzeumban egy fekete kerámia készlet. A Gömör-Kishonti Múzeum gyűjteményében 11 darab fekete kerámia található, amelyeket 1907-1938 között adományoztak a múzeumnak jelentős rimaszombati polgári családok.

A készlet 5 fazékból, 2 tányérból, 1 kancsóból, 2 vázából és 1 gyertyaöntő edényből áll. A tárgyak a 19. században készültek, feltehetően a mai Magyarország területén, a gyertyaöntő edényt 1801-ben készíthették.

A fekete edények színe a sötétszürkétől a koromfeketéig terjed, árnyalatukat máz és festés nélkül érik el, főként sok gyantát tartalmazó tűlevelű fák felhasználásával, kemencében égetik ki. A fekete kerámiát csak egyszer égetik addig, amíg vörösen nem izzik. Végül nagy mennyiségű fát tesznek a kemencébe, és légmentesen lezárják. A kemencében az oxigén elfogy, a fa parázslik, és sok füstöt termel.

A kerámia felülete magába szívja a kormot és a füstöt, így fekete, acélszürke vagy barna színt kap. Az edényt 12 órán keresztül égetik, és körülbelül 48 óra elteltével, amikor a kemence már kihűlt, kiveszik. Egy sima kavics segítségével a kerámia felületére fényes mintázatot lehet dörzsölni.

Mivel a kerámia edényeknek a múltban elsősorban használati funkciója volt, a füstöléssel jelentősen csökkentették a nyers kerámia vízáteresztő képességét. Törékenységük miatt sok esetben az egész edényt bedrótozták. Napjainkban a drótozott kerámia elsősorban díszítésre szolgál.

1 2 3 42
chevron-left