A A+ A+
Gemersko-malohontské múzeum
Hé/Va:
zárva |
Ke-Szo:
9:00 - 17:00
HATVANI NAPOK
2024 áprílis
A kiállítás kurátora:
A GKM kollektívája
hello world!

2024 áprílis

A rimaszombati születésű Hatvani Istvánt (1718-1786) "a magyar Faust" becenévvel illették. Hatvani korának egyik legfelkészültebb polihisztora volt, aki több tudományágban is hallatta hangját. Pályafutása során a filozófiatörténet mellett ontológiát, theologia naturalist, kozmológiát, physico generalist és specialist, kísérleti fizikát, botanikát, orvosi fiziológiát, földrajzot, hidrosztatikát, mechanikát, csillagászatot, etikát és természetjogot tanított. Tanárként betöltött pozíciója mellett az élet számos más területén is sokat tett a társadalomért. Fiatal korában több évig prédikátorként is dolgozott. Orvosként a kollégium egészségügyi ellátását vállalta, ő volt az első iskolaorvos Magyarországon és a debreceni gyógyszertárak főfelügyelője. A csillagászatban is kitüntette magát, megfigyelési szabályok segítségével határozta meg Debrecen földrajzi helyét.

Az ő tiszteletére a Rimaszombatban található Gömör-Kishonti Múzeum a rimaszombati Csillagvizsgálóval együttműködve áprilisban HATVANI NAPOKAT szervez a következő programmal:

  • 2024.04.12 14:00 A világűr gyerekszemmel című kiállítás megnyitója

A kiállítás a gyermekművészet hagyományos versenykiállítása, amely a világűr témáját járja körül. A művészeti versenyen évente a rimaszombati járás óvodásai, általános és alapfokú művészeti iskoláinak tanulói vesznek részt. A kiállításon minden művészeti alkotás bemutatásra kerül. A kiállítás május 5-ig tekinthető meg a múzeumban.

  • 2024.04.18 16:00 Föld a Földön

A Gömör-Kishonti Múzeum csillagvizsgálójának igazgatója, PHD.Karol Havrila tart interaktív előadás a múzeum udvarán.

  • 2024.04.25 16:00 Napóra készítés

Szeretettel meghívunk mindenkit egy workshopra, ahol a 4.számú Hatvani István cserkészcsapat irányításával napórát fogunk készíteni.

  • 2024.05.02. 14:00 és 21:00 között Hatvani majális a csillagvizsgálóban

Élménydús programmal készültünk Önöknek, ahol többek között sor kerül Rimaszombat földrajzi szélességének megmérésére Hatvani István módszere szerint.

            Szeretettel várunk mindenkit!

Plagát Hatvaniho dni
1 2 3 43
chevron-left