A A+ A+
Gemersko-malohontské múzeum
Hé/Va:
zárva |
Ke-Szo:
9:00 - 17:00
Idegenforgalmi világnap
-
A kiállítás kurátora:
Kollektív GMM
hello world!

2023. szeptember 27-én (szerdán), a Turizmus Világnapja alkalmából a Gömör-Kishonti Múzeumban a nyilvánosságnak és gyermekes családoknak szóló rendezvényre került sor. A rendezvény a GEMER regionális turisztikai szervezettel együttműködésben és a Besztercebányai Kerületi Önkormányzat anyagi támogatásával valósult meg.

A rendezvényt a Gömör-Kishonti Múzeum igazgatója, PhDr. Kerényi Éva és Viktor Brádňanský, a GEMER Regionális Turisztikai Szervezet desztinációs koordinátora nyitotta meg.

Az iskolák számára Rimaszombat történelmi városrészét bemutató sétával készültünk. A múzeum idegenvezetői korhű jelmezekben mutatták be a középkori város gazdag történelmét és az épületekhez kapcsolódó érdekességeket. Az utolsó, prémium kategóriás, nagyközönségnek szóló túrára este került sor a múzeum régésze, PhDr. Alexander Botoš kíséretében.

A nyitóbeszédek után történelmi és regionális borokat kóstolhattak a résztvevők. Történelmi receptúrák szerint készült borok, valamint helyi fehér-, vörös- és ribizliborok közül lehetett választani.

A rendezvény fő eseménye a szlovák Strigôň zenekar koncertje volt, amely először, de remélhetőleg nem utoljára látogatott el Rimaszombatba.

Szeptember 27-e hivatalosan a turizmus világnapjának van elnevezve. A Turisztikai Világszervezet (UNWTO) döntése alapján 1979 óta ünnepeljük ezt a napot. Ez a nap jelképesen az északi féltekén a fő turisztikai szezon végét, a déli féltekén pedig a kezdetét jelenti.

A Gömör-Kishonti Múzeum 2023. szeptember 30-án (szombaton) zárja a turisztikai szezont. Ezt követően (október 1-jétől) a múzeum keddtől péntekig 9.00 és 17.00 óra között, hétvégén szintén 9.00 és 17.00 óra között várja a látogatókat.

1 2 3 43
chevron-left