A A+ A+
Gemersko-malohontské múzeum
Hé/Va:
zárva |
Ke-Szo:
9:00 - 17:00
Kereszténység Indiában
2022.4.6. - 2022.5.8.
A kiállítás kurátora:
PhDr. Anna Galovičová (Szlovák-Indiai Baráti Társaság)
hello world!
A rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum látogatóinak 2022. április 6-a és május 8-ig között alkalmuk nyílik betekintést nyerni India varázslatos világába, mindezt Benoy K. Behl indiai fényképész, filmproducer és művészettörténész „Kereszténység Indiában” című fényképkiállítása jóvoltából.

A kiállítás szerzője fényképezőgépe lencséjén keresztül varázsolja elénk India mindennapjait, szakrális emlékeit, az ország ünnepélyeit, a templomok bel –és kültereit, mint például a csennai Szent Tamás bazilikáét (a világ három, kivételes, apostolok maradványaira épült bazilikáinak egyike), valamint a Goa főterén álló Assisi Szent Ferenc – templomét.

A gyöngyhalászok között mintegy 20 000 keresztény élt, kiket Xavéri Szent Ferenc oktatott, aki 1552. december 3-án hunyt el. Csodálatos módon mindmáig érintetlen földi maradványait a kisded Jézusnak szentelt bazilikában őrzik. Ferencet 1662. május 12-én avatták Goa védőszentjévé. A 16. században Goa az Afrika partjaitól Kína és Japán területéig húzódó portugál (politikai és vallási) birodalom kulcsfontosságú központja volt.

A dél-indiai Goa környéki keresztény központból (ahol a legjelentősebb keresztény misszionárius, A Jézus Társaságából való Xavéri Szent Ferenc is ténykedett) származó 24 darabból álló fénykép-sorozat az indiai kereszténység kevéssé ismert történetét igyekszik bemutatni, valamint közelíteni egymáshoz a keresztény és hindu hitvilágot. A színes fényképek megannyi figyelemreméltó részletet tárnak elénk. Az európai keresztény ábrázolások az indiai mesterek kezei alatt gyakori átalakulásokon mentek keresztül, amire szükség is volt, hogy közelebb hozzák a kereszténységet a hazai lakossághoz (így fordulhatott elő például, hogy a helyi ábrázolásokon egy angyal kesudió alakú fülbevalót visel, s hogy a szentek a hindu istenségekre jellemző módon „S” alakban lejtik testüket a zene ritmusára.

A tárlat részét képezi még egy rövid, kommentárokkal ellátott dokumentumfilm is, mely „A szentek nyomában” címet viseli, valamint Anna Galovičová „A szent érintése” (Dotyk svätca, 2021) című könyvének bemutatása – mely Xavéri Szent Ferenc életét mutatja be.

A film online változatban is elérhető - https://www.youtube.com/watch?v=wK6qgBY0zms

Fényképekek a kiállítás megnyitójáról

1 2 3 43
chevron-left