A A+ A+
Gemersko-malohontské múzeum
Hé/Va:
zárva |
Ke-Szo:
9:00 - 17:00
Krónikás vagyok
2023. 3. 23.
A kiállítás kurátora:
PhDr. Elena Lindisová
hello world!

2023. március 23-án (csütörtökön) 15:30 órai kezdettel a Gömör-Kishonti Múzeum termeiben „Krónikás vagyok“ címmel vadonatúj rendezvényre kerül sor, mely a „Március – a könyv hónapja“ nevű rendezvénysorozat keretében valósul meg, s melynek fókuszában a krónikák története áll.A rendezvény 10 évesnél idősebb gyermekeket nevelő családok számára ideális.Érdeklődésüket, kérjük előre jelezzék, legkésőbb 2023. március 20-ig. Belépti díj: 2 euró.

A krónika, mint könyvtípus a múltban a legkülönfélébb társaságok és társadalmi csoportok mindennapjainak elválaszthatatlan részét képezte. Írhatták őket nemesi famíliák, városok, községek, családok, bárki, ki érdeklődést mutatott irántuk. A múzeum családi foglalkozása nemcsak a krónikák jelentőségére világít rá, hanem arra is, mi mindent árulhatnak el nekünk az adott korról ezek a fontos kordokumentumok.

Napjainkban a krónikáknak már nem tulajdonítunk olyan nagy jelentőséget, mint egykoron, mert hiszen az egyének s a társadalom működéséről és eseményeiről mostanság nagyrészt már elektronikusan és digitálisan megírt és archivált dokumentumok tanúskodnak. Éppen ezért e foglalkozás célja nem más, mint a mai digitálisan fejlett kor emberének figyelmét e különleges könyvtípusra irányítani, mely a leírott szövegen túl sokszor fényképeket, rajzokat, vázlatokat, vagy más, a krónikás kreatív, művészi megnyilvánulásait is tartalmazza.

A rendezvény arra is lehetőséget kínál a résztvevőknek, hogy maguk is krónikássá válhassanak, akiknek alkalmuk nyílik a legkülönfélébbeket lejegyezni régiójukról, hogy az eljövendő generációk ismereteket meríthessenek a leírtakból. A felvázolt interaktív forma jóvoltából arról is tudomást szerezhetnek a látogatók, ki volt a krónikás és milyen szerepet is töltött be a múlt és jelen társadalmában.

Az eseményen való részvételüket, kérjük előre jelezzék a 047/5632741 telefonszámon, a lindisova@gmmuzeum.sk mail-címen, avagy személyesen, a múzeum pénztárában.

1 2 3 43
chevron-left