A A+ A+
Gemersko-malohontské múzeum
Hé/Va:
zárva |
Ke-Szo:
9:00 - 17:00
Meyke: Gömöri hagyomány a divatban
2023.09.19 - 2023.12.31.
A kiállítás kurátora:
Melinda Molnár-Madarasz
hello world!

Molnár-Madarász Melinda “Meyke“ a mai modern nő számára készít eredeti és különleges ruhákat és divatkiegészítőket. Célja a magyar hagyomány értékeit megőrizve modern és közérthető öltözékeket alkotni. Divattervezőként kihasználja a magyar népművészet tradicionális elemeinek és motívumainak sokféleségét, melyek az egykori történelmi Magyarország különböző tájairól származnak.

        Meyke ruhái a Folktrend divatshow valamennyi hazai és külföldi bemutatóján megjelentek már, kollekciójával pedig Washingtonban, New Yorkban, valamint Berlinben is képviselhette Magyarországot a Hungarian Heritage Festival keretén belül.

        Alkotásait már múlt éven megcsodálhatta a nagyközönség a „MEYKE: Hagyomány a divatban“ c. iparművészeti kiállításon, a múzeum kiállítótermében. Most pedig vadonatúj kollekciójával tér vissza hozzánk, melynek darabjait Gömör népi mintái által inspirálva alkotta meg. Ruháiban nem csupán a magyar népi viseletek díszítőművészetét s motívumkincsét veszi át, hanem a régi viseletek felépítését, szerkezetét, értékét is.             A kollekció 14 db ruhából áll, melyek jellegzetessége a visszafogott színvilág, letisztult, nőies formavilág és népi kézművesség. Meyke kollekciója a fehér, kézi csomós hímzés motívumvilágát és a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeumban fellelt motívumok és viseletek formáit hívatott megmutatni a nagyvilág számára. A kollekció felidézi a gömöri viselet légies többrétegűségét, a „fekete-fehér”, szürkés árnyalatú régi fotókat, és a gömöri fehér, csomós hímzés klasszikus mintakincsét, tisztaságát. A kiállítás a gömöri hímzés és kézimunka hagyományára hívja fel a figyelmet, amely Molnár-Madarász Melinda divattervein mutatkozik meg.

1 2 3 42
chevron-left