A A+ A+
Gemersko-malohontské múzeum
Hé/Va:
zárva |
Ke-Szo:
9:00 - 17:00
Múzeumok éjszakája 2023 – XIX. évfolyam
2023. 05. 13.
A kiállítás kurátora:
-
hello world!

A Gömör-Kishonti Múzeum idén ismételten csatlakozott a Múzeumok éjszakája programsorozatához. 2023. május 13-án immáron XIX. alkalommal örvendezteti meg így látogatóit. A múzeum kapui délután 16:00 és késő este 23:00 óra között minden kedves érdeklődőt szívesen fogadnak. A látogatókat gazdag és sokszínű program várja, mely egy ágyúlövéssel veszi kezdetét. A program bevezetőjében aztán a Páko Mária vezette Mákvirágok jóvoltából elhangzanak Petőfi Sándor megzenésített versei. Gabriel Rožai a gömöri nyelvjárásokkal kapcsolatos ismereteivel, s azokból szőtt előadásával emeli majd az est fényét. A programfolyam során a halak és horgászat kedvelői is megtalálják számításaikat, ugyanis Michal Petrinec két előadása keretében a rimaszombati horgászat és horgászok is bemutatásra kerülnek. A kés -és korbácskészítő Ľudovít Majan az est folyamán a korbácskészítés mesterségét ismerteti majd meg a nagyérdeművel. A Kopecsni Gábor vezette péterfalai központú Felföldi Dalia Iskola pedig a magyar nemzeti harcművészetnek szentelt bemutatóval kápráztatja el a közönséget. A program keretében ügyes tiszolci középiskolásokat is megismerhet majd a közönség, akik már most, diákként a kozmetikumok és szappankészítés világában ténykednek. Egy érdekes történetet is megismerhetünk majd az este folyamán, mely a losonci Regeneračné ivicentrumhoz kapcsolódik, amely a vízzel és kézápolással kapcsolatos ismereteket is megoszt a látogatókkal. A vendégek a legendás Zbojská-i buktákkal is megismerkedhetnek, s ezzel egyidőben egy lovasszekér is rendelkezésükre áll majd, mellyel az esti Rimaszombat utcáit róhatják. A múzeum udvarán a látogatók különféle finomságokkal üdíthetik magukat. A múzeum állandó honismereti tárlata, akárcsak aktuális, ideiglenes kiállításai egészen 23:00 óráig fogadják majd a vendégeket. Minden századik látogató ajándékban részesül. A belépti díj felnőtteknek 4 €, gyermekeknek 2 €. A 6 év alatti gyermekek és fogyatékkal élők számára a belépés ingyenes.

poszter Múzeumok éjszakája 2023

A Múzeumok Éjszakája az Európa Tanács védnöksége alatt, a Múzeumok Nemzetközi Napja alkalmából kerül megrendezésre. A Gömör-Kishonti Múzeum e jeles eseményre mindig gazdag programkínálattal készült, s ez természetesen idén, 2023-ban, az immáron XIX. alkalommal megrendezésre kerülő Múzeumok Éjszakája esetében sem lesz másképpen.

Az előző évekkel ellentétben azonban idén már 16:00 órakor kezdetét veszi a programfolyam. A rendezvényt ágyúdörrenéssel nyitjuk meg, melyet aztán a múzeum udvarán az intézmény átmenetileg kinevezett igazgatója, RNDr. Ján Aláč ünnepi beszéde követ. A megnyitó keretében röviden ismertetjük a látogatókkal a rájuk váró programot és bemutatásra kerülnek az est vendégei is.

A múzeumok éjszakája immáron XIX. évfolyamát a Gömör-Kishonti Múzeum első állandó kiállításának, egész pontosan a tárlat megnyitásának 110. évfordulója emlékére ajánljuk. Az első állandó tárlat 1913. május 18-án nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. Érdekes, hogy 1977-ben az ICOM (Múzeumok Nemzetközi Tanácsa) épp ezt a május 18-át jelölte ki a Múzeumok Nemzetközi Napjává.

Állandó kiállításunk ugyanazon helyiségekben található ma is, mint 1913-ban, csak éppen kissé modernebb kivitelezés mellett. A valósághoz azonban hozzátartozik, hogy aktuális honismereti tárlatunk már maga is történelminek számít, hiszen 1979-ben nyerte el jelenlegi külalakját. Az állandó kiállítás 1913-as formáját korabeli fényképek segítségével képzelhetik maguk elé a látogatók.

Az est programja igazán sokszínűnek ígérkezik. A múzeum és esemény látogatóinak alkalmuk nyilik a gömöri nyelvjárásokkal kapcsolatos legfrissebb érdekességek és tudományos ismeretek megismerésére. Ezen ismereteket előadásában Mgr. Gabriel Rožai, PhD., a besztercebányai Bél Mátyás Egyetem Bölcsészettudományi Karához tartozó Szlovák nyelv és kommunikáció tanszék vezetője prezentálja majd. A 18:00 órakor kezdődő előadás a múzeum egyik aktuális kiállításával, a „Štefan Tóbik élete és munkássága“ című tárlattal alkot tematikai egységet. Tóbik nyelvészprofesszor a 20. század elején gömör megye nyelvjárásainak kutatásával foglalkozott.

A „Halak, halak, halacskák“ című kiállításhoz kapcsolódik az est programjának soron következő pontja. Michal Petrinec, az MsO SRZ Rimavská Sobota névre hallgató horgásztársaság I. kerületi szervezetének tagja nemcsak a halakról, de a Rimaszombathoz és környékéhez kötődő horgászokról és horgászatról is szól majd előadásában (17:00 és 20:00 órai kezdettel). E fentebb felsorolt előadásokon kívül 17:30 és 20:30 órai kezdettel tárlatvezetésre is sor kerül a múzeum állandó honismereti kiállításában.

A víz nemcsak a halak és az ember életének szerves részét képező közeg, hanem szorosan összefügg az egészséggel és a higiéniával is, mely szférának ma már szerves részét képezik a nagy keresletnek örvendő természetes alapú élelmiszerek és kozmetikai termékek is. Ehhez a témához két érdekes álláspont kapcsolódik majd. Az egyiket a tiszolci evangélikus gimnázium diákjai képviselik, akik már most, tanulóként is fontos tapasztalatokat gyűjtöttek a vállalkozók világában. A Gradient névre hallgató, természetes alapanyagokból készült szappanok és kozmetikumok gyártásával foglalkozó diákcéget igazgatják. Tapasztalataikat és termékeiket átadni és bemutatni érkeznek a rendezvényre. Amennyiben érdeklődés mutatkozik, természetesen vásárolni is lehet majd tőlük.

A víz és a teljeskörű testápolás témakörében prezentálja majd magát a losonci Regeneračné ivicentrum is. A látogatók számos, vízzel kapcsolatos ismeretre tehetnek szert általuk, tudomást szerezhetnek megannyi, egészségre pozitív hatást gyakorló természetes alapú termékükről és a vállalkozó kedvűek egy pár pillanat erejéig, egy üdítő kézmasszázs keretében el is lazulhatnak kicsit. Nem kevésbé érdekes maga a történet, mely a központ létrejöttéhez kapcsolódik. Erről azonban csak a rendezvény során rántjuk le a leplet, amikor majd arra is fényt derítünk, hogyan válhat sikeressé egy ötlet és szándék, még ha kezdetben lehetetlennek is tűnik a megvalósítása.

A programot ügyes kézművesek jelenléte és bemutatói teszik teljessé. Kézügyességét s mesterségét bemutatni érkezik hozzánk a rimaszombati, elsősorban kés –és korbácskészítő Ľubomír Majan. Éppen a korbácsfonás művészetének bemutatása képezi előadása és bemutatója témáját. Természetesen nem hiányozhat majd az ostorcsattogtatás sem, mit az érdeklődő és válllakozókedvű látogatók maguk is kipróbálhatnak a múzeum udvarán.

Az este programjának izgalmas színfoltja lesz a Kopecsni Gábor vezette péterfalai Felföldi Dalia Iskola érdekfeszítő prezentációja, mely során bemutatásra kerül a magyar nemzeti harcművészet. Kopecsni Gábor több, mint tíz éve foglalkozik a nemzeti harci technikákkal, s évek óta kutatja az egyszerű emberek védelmének múltbéli módjait, hogy tudását aztán tanítványainak átadva, történelmi bemutatók formájában különféle rendezvényeken bemutathassa. A védekezés egyik népszerű módja régebben az íjászat volt, amelyet az este folyamán ki is próbálhatnak a látogatók.

A múzeum udvarán idén is lovaskocsi várja majd a látogatókat, hogy nem mindennapi élményt biztosítva vigye körbe őket az esti Rimaszombat utcáin. A sétakocsikázást saját lovaskocsiján Jozef Krupa, a Poltár melletti Prievrana központú Megi Ranč tulajdonosa biztosítja. A kocsi a múzeum udvarán várja majd az érdeklődőket. Útvonala a múzeumtól kiindulva a környező utcákon keresztül vezet egészen a Főtérig, majd vissza kiindulási pontjára.

Őseink hagyományos receptjei gyakran olyasmik, amik látszólag nem illenek bele a modern időkbe, holott például tradicionális, regionális ételekről vagy termékekről van szó esetükben. Ezen receptek sorába tartozik az is, mely régiónk északi vidékének festői környezetéhez, egész pontosan Zbojská területéhez kötődik.  Nem másról van itt szó, mint a „legendás buktákról.” A garantáltan hagyományos receptúrát az eredeti murányi pékekkel való megegyezés után átköltöztették a Murányi-fennsík másik oldalára, a Krčmička u Falťanov nevű helyre. Hogy e buktákat a nagyvilág is megismerhesse, mobilissá tették e finomságot, létrehozva a „buktamobilt.”

A rendezvény egésze alatt, amint az már szokássá vált, az aktuális kiállítások mellett a múzeum állandó kiállításai (Állandó honismereti kiállítás, valamint az Antifasiszta Ellenállás és Szlovák Nemzeti Felkelés Gömör-Kishont régióban) is megtekinthetőek lesznek.

A múzeum udvarán a látogatóknak mindvégig lehetőségük lesz majd a felfrissülésre, a legendás buktákon kivül megannyi más finomságot is megkóstolhatnak, legyen szó palacsintáról, lángosról vagy épp hamburgerről.

A program szponzorai: IK Catering Rimavská Sobota, Bán s.r.o. Rimavská Sobota és a Gulik Rimavská Sobota cégek.

Fényképek az eseményről

1 2 3 42
chevron-left