A A+ A+
Gemersko-malohontské múzeum
Hé:
zárva |
Ke-Pé:
9:00 - 18:00 |
Szo-Va:
10:00 - 18:00
Múzeumok éjszakája 2022 - XVIII. évfolyam
2022.05.14
A kiállítás kurátora:
-
hello world!
A Gömör-Kishonti Múzeum idén májusban immáron 18. alkalommal rendezi meg a Múzeumok és Galériák Éjszakáját. Május 14-én a múzeum kapui 18:00 órától kezdődően egészen a késő esti-éjszakai órákig fogadják majd a látogatókat. Az érdeklődőkre gazdag program vár, mely elsősorban a gömör-kishonti régióra jellemző kézművesség bemutatására összpontosít. Belépők: Felnőtteknek 4, Gyerekeknek 2€, míg a 6 éven aluliak számára ingyenes a belépés. Minden 100. látogató ajándékot vehet át intézményünk igazgatónőjétől.

A rendezvényt kora este, 18:00 órai kezdettel a múzeum udvarán intézményünk igazgatója, PhDr. Oľga Bodorová nyitja meg. A nyitóblokk keretében megismertetjük látogatóinkat rendezvényünk programkínálatával és bemutatásra kerülnek vendégeink is. Az immáron 18. alkalommal megrendezésre kerülő Múzeumok Éjszakájának ezúttal  az agyag és az ahhoz szorosan kapcsolódó fazekasság a témája, amit közelebbről a fazekaszsaluzsányi kézműves, Danka Bakšová és a détéri keramikus, Csank Tímea mutatnak be nekünk. Mindketten a Gömör-Kishont Regionális termék márka tulajdonosai, s bár mindkettejük ténykedésének köze van az agyaghoz, munkájuk és alkotásaik eltérőek. Mindkét szakmának megvan a maga varázsa. Az agyag és fazekasság témájához kapcsolódik majd a múzeum igazgatójával, Oľga Bodorovával folytatandó beszélgetés is, kivel a Szuha-völgyi és a süvetei fazekasság történetét feldolgozó, 2019-ben és 2021-ben napvilágot látott könyvei kapcsán beszélgetünk. Az igazgatónő ezidáig több, mint 40 évet szentelt a téma kutatásának. Az agyag és fazekasság iránti szeretete még egyetemi évei alatt alakult ki nála, s változatlan erővel mindmáig tart, tudását pedig szívesen osztja meg a régió fazekassága iránt érdeklődő közönséggel.

A gazdag program sokszínűségéhez alkotásaival hozzájárul még az ajnácskői Andrea Ďurčová Kosecová is, ki a kovácsmesterség rejtelmeibe avat be minket. Nem kevésbé érdekes a rimazsaluzsányi Ladislav Hedvigi munkássága sem, aki a kiétei játékok faragójaként szerzett elismerést magának, s kinek munkássága szintén a Gömör-Kishont Regionális termék márkanévnek hordozója. A fa és a beléje vésett hagyományos díszítőelemek visszarepítik a látogatókat a múltba, s általuk mintegy elképzelést alkothatnak arról, milyen játékokkal is játszottak a gyerekek több, mint száz évvel ezelőtt. A kiétei faragott játékok készítőjüknek köszönhetően idén a Dubajban megrendezett világkiállításon is képviseltették magukat.

Rendezvényünk látogatói az elsők között tekinthetik meg vadonatúj s különleges kiállításunkat, mely a „Meyke – Hagyomány a divatban“ címet viseli, s mely a budapesti divattervező, Molnár-Madarász Melinda alkotásait és márkáját mutatja be, ki egyedülálló ruhákat és divatkiegészítőket készít korunk modern nőinek. A ruhák haute-couture (kézzel készített és méretre szabott) és pret-á-porter (konfekció méretekben készült ruhák) stílusban is elérhetők. Bemutatásra kerül a hagyományos kalocsai, matyó, kalotaszegi, torockói és barkó motívumok alapján készült ruhakollekció is, amelyben a tervező nemcsak a hagyományos magyar ruházat dekoratív művészetét veszi át, hanem azok szerkezetét, egyediségét és értékét is. Alkotásairól egy tárlatvezetés keretében beszél majd a közönségnek.

A múzeum földszinti termében egy fazekastermékekkel megpakolt kocsit is szemügyre vehetnek a látogatók. A lovak vontatta jármű egykoron a kész termékek szállítására szolgált. Látogatóinknak arra is alkalmuk nyílik, hogy felülhessenek egy lovasszekérre, s egy nem mindennapi, s bizonyára feledhetetlen élmény keretében körbeutazzák az esti Rimaszombat utcáit. A városnéző túrákat Jozef Krupa, a Ranč Megi, Poltár-Prievrana tulajdonosa valosítja meg, kinek kocsija a múzeum udvarán várja majd a vállalkozó kedvű látogatókat. Az útvonal a múzeumtól indulva a város utcáin és főterén keresztül vezet, s a körutazás az intézményünkhöz való visszatéréssel ér véget.

Őseink hagyományos receptjei sokszor nem illenek bele mai modern korunkba, holott eredeti, regionális ételekről, illetve termékekről van szó. Kétségtelenül e tradicionális finomságok sorába tartozik a gömör-kishonti Murány településsel egybekötött murányi bukta (muránske buchty) is. Murány e termék védjegyének őrzője, 2018-ban nyerte el a Gömör-Kishont Regionális termék címet. Programunk bevezető részében bemutatjuk a közönségnek azon személyeket, akik e felélesztett tradíció őrzői. A rendezvény ideje alatt, a múzeum udvarán a látogatóknak alkalmuk nyílik megvásárolni és megkóstolni is ezt a gasztronómiai specialitást.

Minden bizonnyal felkelti majd a látogatók érdeklődését az „Egy menyasszony története – Esküvői ruhák Jana Mládek Rajniaková gyűjteményéből“ című kiállításunk is, melyet 2022. május 5-én tettünk hozzáférhetővé a nagyközönség számára. A kiállítást egy fiatal etnológusnak ajánljuk, aki kiterjedt, elsősorban a 20. századból származó menyasszonyi ruhák gyűjteményével rendelkezik, s nemcsak a ruhák, de a hozzá fűződő sokszínű történetek gyűjtője is.

A rendezvény teljes ideje alatt aktuális kiállításaink mellett múzeumunk állandó tárlatai is elérhetőek lesznek (az állandó honismereti kiállítás és az antifasiszta ellenállás és a Szlovák Nemzeti Felkelés történetét feldolgozó tárlat).

A múzeum udvarán frissítők várják a látogatókat, akik belekóstolhatnak a számukra előkészített édességekbe, s kipróbálhatják a védjeggyel ellátott „muránske buchty“ nevű ínyencséget is.

 Az esemény támogatói: Firma GULIK Rimavská Sobota, IK Catering Rimavská Sobota a Bán s. r. o. Rimavská Sobota. 

Fényképek az eseményről

A hónap műtárgya – július 2022 - Női fűző 1770-ből

A Gömör-Kishonti Múzeum gyűjteményében található, halcsonttal merevített női fűző a késő rokokó (1780-1795) korszakból származik. Az ismeretlen szabómester műhelyéből származó divatos, világoskék brokát alapon virágokkal kihimzett fűző a korabeli polgári női öltözet felső részeként viselték. Az 1770-es évekből fennmaradt ruhadarab Sztrelko Antónia ajándékozása révén került a múzeum gyűjteményébe valószinűleg még az első gyűjtemények között Fábry János igazgatósága alatt.

Tegyünk egy kis időutazást a divattörténelemben! Az 1789-es francia polgári forradalom nagyban meghatározta a 19. század elejének női öltözködését. A magasabb társadalmi osztályok, akik az uralomra került polgársággal szimpatizáltak viseletükkel jelezték, hogy elfogadják a nép hatalmát. Az angolok már a 18. század közepétől önállósítják magukat az öltözködésben, és bár az udvari ünnepségek alkalmával még a GRANDETOILLET-et viselik, a hétköznapokra  kényelmesebb öltözködést honosítanak meg. A nők kevésbé tupírozott hajat, és csupán övvel összefogott, dúsan ráncolt muszlin vagy batiszt ingruhát hordanak. Az 1780-as évek elején Párizsban is divatba jött az angol stílus, ugyanakkor bonyolultabbá, "franciásabbá" is tették azokat. A nők selyem helyett egyszerűbb anyagot választanak: batisztot, pamutot, posztót, kartont. Sok a csíkos anyag, nincs fodor, bodor, legfeljebb egy szál virágot tűznek a ruha gallérjára. A színek besötétednek, a dohánybarna és a zöldes-lilásbarna változatai kedveltek. A nők haja sötétszőke, vagy szürkés, kevésbé tupírozzák, inkább laza hullámokba fésülik, csak a széles karimájú, dúsan díszített kalap fejrésze óriási. Divatba jön az állig érő muszlinkendő, a FICHU (fisű), mely takarja a nagyon mély kivágást. A még mindig nagyon karcsú derék nem merevített, általában kerek. Az oldalkosaras abroncsaljat (PANIER) ekkor már csak az estélyi toalett őrizte meg. A szoknya elől simán, hátul erősen redőzött, uszályos, panier helyett hátul farnövelő párnát, a CUL DE PARIS-t, azaz párizsi hátsót viselnek, bőségét alsószoknyákkal támasztották alá. A nőknek is megtetszik a férfiak által viselt RIDINGCOAT, melyet REDINGOT-ra franciásítanak. A nagygalléros, derékig testhezálló, nagy gombokkal díszített, földig érő kabát sokáig elkíséri a női divatot, de változatlanul divat a rövid CARACO is.

MEYKE: Tradícia v móde - Hagyomány a divatban

Molnár-Madarász Melinda „Meyke“, divattervezőként a magyar népművészet változatos történelmi tájegységeinek jellemzőit és sokszínűségét használja alkotásaiban. A mai modern nő számára készíti variálható, haute-couture és pret-á-porter ruháit. Kollekcióját gyakran állítják párhuzamba Bartók Béla (1881 - 1945)  és Kodály Zoltán (1882 - 1967)  műveivel, a magyar hagyomány értékeit megőrizve modern és közérthető öltözékeket alkot. Eddigi kollekcióit öt tájegység, a kalocsai, matyó, kalotaszegi, torockói és barkó népviselet értékeit felhasználva készitette el, jelenleg a gömöri tájegység feldolgozása van folyamatban.

Fontosnak tartja, hogy hagyományőrzés címén ne csupán a magyar népi viseletek díszítőművészetét, motívumkincsét vegye át, hanem a régi viseletek felépítését, szerkezetét, értékét is.

New Yorkban, a Carnegie Hallban, Pankovits Nikolett neves jazz és magyar folk énekes viseli fellépésein a MEYKE ruhákat. A Folktrend divatshow valamennyi hazai és külföldi bemutatóin megjelentek az öltözékei. A Fölszállott a Páva műsorában Sebestyén Márta énekes, Kocsis Enikő táncművész és Morvai Noémi műsorvezető viselte ruháit. Kollekciójával Magyarországot képviselhette Washingtonban az első, majd New Yorkban a II. és IV. Hungarian Heritage Festivalon, valamint Berlinben.

A tárlat a Besztercebányai Kerületi Önkormányzat anyagi támogatása mellett valósul meg.

A Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat (2022. május 14.) 18. évfolyamán kerül megnyitásra a „MEYKE: Tradícia v móde - Hagyomány a divatban“ c. iparművészeti kiállitás. Madarász-Molnár Melinda ruhatervező, a MEYKE márka megálmodójának tárlata a budapesti Hagyományok Háza és a New York-i Réka Darida Foundation együttműködésével kerül megrendezésre a Gömör-Kishonti Múzeum kiállitótermében. A kiállítás 2022. augusztus 31-ig tart.

Fényképek a kiállítás megnyitójáról

1 2 3 12
chevron-left