A A+ A+
Gemersko-malohontské múzeum
Hé:
zárva |
Ke-Pé:
9:00 - 18:00 |
Szo-Va:
10:00 - 18:00
Pódiumbeszélgetés az esküvői ruhákat gyűjtő Jana Mládek Rajniakovával
2022.06.04
A kiállítás kurátora:
-
hello world!

2022. június 4-én (szombaton) 13:30 órai kezdettel sor kerül az esküvői ruhák gyűjtőjével, Jana Mládek Rajniakovával folytatandó pódiumbeszélgetésre. A liptói születésű hölgy egy immáron több, mint 200 darabból álló esküvői ruha-gyűjtemény tulajdonosa, mely ruhák a világ különböző pontjairól származnak, úgy mint Szlovákia, Csehország, az Amerikai Egyesült Államok vagy éppen Svájc. Gyűjteményének egy részét most a Gömör-Kishonti Múzeum látogatói is megcsodálhatják az „Egy menyasszony története“ című kiallítás keretében. Belépő: 2€.

Jana Mládek Rajniaková végzettségét tekintve etnológus s esküvői ruhák, valamint a hozzájuk kapcsolódó történetek gyűjtésével 2012 óta foglalkozik. Gyűjtői szenvedélye egy véletlennel indult, egy elhagyatott ház padlásán fellelt menyasszonyi ruhával, melyet nem volt szíve sorsára hagyni, s így inkább magához vette, lerakva ezzel gyűjteménye alapjait. A kollekció legtöbb darabját ajándékba kapta, mégpedig bárátaitól és ismerőseitől. Az emberek ma már maguk keresik fel őt, hogy rá és gyűjteményére bízzák otthon őrzött, birtokukban lévő ruháikat.

Gyűjteményének egyedisége és különlegessége a ruhák eredeti tulajdonosainak személyes vallomásaiban rejlik, melyeket számos esetben levélben tártak fel előtte. „A történet nélküli ruhák, amelyek anélkül kerülnek hozzám, hogy ismerném a viselőjüket, anélkül, hogy beszélnék velük, számomra nem bírnak értékkel.“ – nyilatkozta Jana Mládek Rajniaková. Számára a menyasszonyi ruhák mintegy „menetjegyek“ a múltba, tárgyak, amelyekből megfelelő hozzáállás és nézet mellett úgy olvashatunk, akárcsak egy történelem tankönyv lapjairól.

Nem mindennapi és igencsak terjedelmes gyűjteményét házuk padlásán őrzi. A ruhák s kiegészítők folyamatos gyarapodásával azonban egyre nő az igény is, hogy tárolásukra alkalmasabb, nagyobb térbe költözhessenek. A szenvedélyes gyűjtő vágyai közt szerepel, hogy múzeumot hozzon létre esküvői ruhái számára, már csak azért is, hogy méltó „második életet“ biztosítson nekik. Gyűjteményét a közösségi oldalakon, a médiában és különböző kiállítások keretében népszerűsíti és tárja a nagyközönség elé.

A pódiumbeszélgetés során nemcsak Jana Mládek Rajniaková gyűjtőszenvedélyéről esik majd szó, hanem például a ruhákról való gondoskodás témája is terítékre kerül, ami minden kétséget kizáróan elengedhetetlen része e gyűjtőmunkának. A kiállított ruhák példáján keresztül közelítjuk meg az esküvői divat, a ruhaszabások, az anyagok és divatirányzatok alakulását és fejlődését. Szóba kerül majd a vidéki esküvő is.

A pódiumbeszélgetés keretében megtekinthető lesz majd az „Egy menyasszony története“ című tárlat is, amely a kiállított esküvői ruhákon, kiegészítőkön, fényképeken és a ruhákhoz köthető történeteken keresztül mutatja be az egykori Csehszlovákia területére jellemző esküvői divat fejlődését. Az esemény a Besztercebányai Kerületi Önkormányzat anyagi támogatása mellett valósul meg.

Fényképek az eseményről

A hónap műtárgya – július 2022 - Női fűző 1770-ből

A Gömör-Kishonti Múzeum gyűjteményében található, halcsonttal merevített női fűző a késő rokokó (1780-1795) korszakból származik. Az ismeretlen szabómester műhelyéből származó divatos, világoskék brokát alapon virágokkal kihimzett fűző a korabeli polgári női öltözet felső részeként viselték. Az 1770-es évekből fennmaradt ruhadarab Sztrelko Antónia ajándékozása révén került a múzeum gyűjteményébe valószinűleg még az első gyűjtemények között Fábry János igazgatósága alatt.

Tegyünk egy kis időutazást a divattörténelemben! Az 1789-es francia polgári forradalom nagyban meghatározta a 19. század elejének női öltözködését. A magasabb társadalmi osztályok, akik az uralomra került polgársággal szimpatizáltak viseletükkel jelezték, hogy elfogadják a nép hatalmát. Az angolok már a 18. század közepétől önállósítják magukat az öltözködésben, és bár az udvari ünnepségek alkalmával még a GRANDETOILLET-et viselik, a hétköznapokra  kényelmesebb öltözködést honosítanak meg. A nők kevésbé tupírozott hajat, és csupán övvel összefogott, dúsan ráncolt muszlin vagy batiszt ingruhát hordanak. Az 1780-as évek elején Párizsban is divatba jött az angol stílus, ugyanakkor bonyolultabbá, "franciásabbá" is tették azokat. A nők selyem helyett egyszerűbb anyagot választanak: batisztot, pamutot, posztót, kartont. Sok a csíkos anyag, nincs fodor, bodor, legfeljebb egy szál virágot tűznek a ruha gallérjára. A színek besötétednek, a dohánybarna és a zöldes-lilásbarna változatai kedveltek. A nők haja sötétszőke, vagy szürkés, kevésbé tupírozzák, inkább laza hullámokba fésülik, csak a széles karimájú, dúsan díszített kalap fejrésze óriási. Divatba jön az állig érő muszlinkendő, a FICHU (fisű), mely takarja a nagyon mély kivágást. A még mindig nagyon karcsú derék nem merevített, általában kerek. Az oldalkosaras abroncsaljat (PANIER) ekkor már csak az estélyi toalett őrizte meg. A szoknya elől simán, hátul erősen redőzött, uszályos, panier helyett hátul farnövelő párnát, a CUL DE PARIS-t, azaz párizsi hátsót viselnek, bőségét alsószoknyákkal támasztották alá. A nőknek is megtetszik a férfiak által viselt RIDINGCOAT, melyet REDINGOT-ra franciásítanak. A nagygalléros, derékig testhezálló, nagy gombokkal díszített, földig érő kabát sokáig elkíséri a női divatot, de változatlanul divat a rövid CARACO is.

MEYKE: Tradícia v móde - Hagyomány a divatban

Molnár-Madarász Melinda „Meyke“, divattervezőként a magyar népművészet változatos történelmi tájegységeinek jellemzőit és sokszínűségét használja alkotásaiban. A mai modern nő számára készíti variálható, haute-couture és pret-á-porter ruháit. Kollekcióját gyakran állítják párhuzamba Bartók Béla (1881 - 1945)  és Kodály Zoltán (1882 - 1967)  műveivel, a magyar hagyomány értékeit megőrizve modern és közérthető öltözékeket alkot. Eddigi kollekcióit öt tájegység, a kalocsai, matyó, kalotaszegi, torockói és barkó népviselet értékeit felhasználva készitette el, jelenleg a gömöri tájegység feldolgozása van folyamatban.

Fontosnak tartja, hogy hagyományőrzés címén ne csupán a magyar népi viseletek díszítőművészetét, motívumkincsét vegye át, hanem a régi viseletek felépítését, szerkezetét, értékét is.

New Yorkban, a Carnegie Hallban, Pankovits Nikolett neves jazz és magyar folk énekes viseli fellépésein a MEYKE ruhákat. A Folktrend divatshow valamennyi hazai és külföldi bemutatóin megjelentek az öltözékei. A Fölszállott a Páva műsorában Sebestyén Márta énekes, Kocsis Enikő táncművész és Morvai Noémi műsorvezető viselte ruháit. Kollekciójával Magyarországot képviselhette Washingtonban az első, majd New Yorkban a II. és IV. Hungarian Heritage Festivalon, valamint Berlinben.

A tárlat a Besztercebányai Kerületi Önkormányzat anyagi támogatása mellett valósul meg.

A Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat (2022. május 14.) 18. évfolyamán kerül megnyitásra a „MEYKE: Tradícia v móde - Hagyomány a divatban“ c. iparművészeti kiállitás. Madarász-Molnár Melinda ruhatervező, a MEYKE márka megálmodójának tárlata a budapesti Hagyományok Háza és a New York-i Réka Darida Foundation együttműködésével kerül megrendezésre a Gömör-Kishonti Múzeum kiállitótermében. A kiállítás 2022. augusztus 31-ig tart.

Fényképek a kiállítás megnyitójáról

1 2 3 12
chevron-left