A A+ A+
Gemersko-malohontské múzeum
Hé/Va:
zárva |
Ke-Szo:
9:00 - 17:00
Pódiumbeszélgetés az esküvői ruhákat gyűjtő Jana Mládek Rajniakovával
2022.06.04.
A kiállítás kurátora:
-
hello world!

2022. június 4-én (szombaton) 13:30 órai kezdettel sor kerül az esküvői ruhák gyűjtőjével, Jana Mládek Rajniakovával folytatandó pódiumbeszélgetésre. A liptói születésű hölgy egy immáron több, mint 200 darabból álló esküvői ruha-gyűjtemény tulajdonosa, mely ruhák a világ különböző pontjairól származnak, úgy mint Szlovákia, Csehország, az Amerikai Egyesült Államok vagy éppen Svájc. Gyűjteményének egy részét most a Gömör-Kishonti Múzeum látogatói is megcsodálhatják az „Egy menyasszony története“ című kiallítás keretében. Belépő: 2€.

Jana Mládek Rajniaková végzettségét tekintve etnológus s esküvői ruhák, valamint a hozzájuk kapcsolódó történetek gyűjtésével 2012 óta foglalkozik. Gyűjtői szenvedélye egy véletlennel indult, egy elhagyatott ház padlásán fellelt menyasszonyi ruhával, melyet nem volt szíve sorsára hagyni, s így inkább magához vette, lerakva ezzel gyűjteménye alapjait. A kollekció legtöbb darabját ajándékba kapta, mégpedig bárátaitól és ismerőseitől. Az emberek ma már maguk keresik fel őt, hogy rá és gyűjteményére bízzák otthon őrzött, birtokukban lévő ruháikat.

Gyűjteményének egyedisége és különlegessége a ruhák eredeti tulajdonosainak személyes vallomásaiban rejlik, melyeket számos esetben levélben tártak fel előtte. „A történet nélküli ruhák, amelyek anélkül kerülnek hozzám, hogy ismerném a viselőjüket, anélkül, hogy beszélnék velük, számomra nem bírnak értékkel.“ – nyilatkozta Jana Mládek Rajniaková. Számára a menyasszonyi ruhák mintegy „menetjegyek“ a múltba, tárgyak, amelyekből megfelelő hozzáállás és nézet mellett úgy olvashatunk, akárcsak egy történelem tankönyv lapjairól.

Nem mindennapi és igencsak terjedelmes gyűjteményét házuk padlásán őrzi. A ruhák s kiegészítők folyamatos gyarapodásával azonban egyre nő az igény is, hogy tárolásukra alkalmasabb, nagyobb térbe költözhessenek. A szenvedélyes gyűjtő vágyai közt szerepel, hogy múzeumot hozzon létre esküvői ruhái számára, már csak azért is, hogy méltó „második életet“ biztosítson nekik. Gyűjteményét a közösségi oldalakon, a médiában és különböző kiállítások keretében népszerűsíti és tárja a nagyközönség elé.

A pódiumbeszélgetés során nemcsak Jana Mládek Rajniaková gyűjtőszenvedélyéről esik majd szó, hanem például a ruhákról való gondoskodás témája is terítékre kerül, ami minden kétséget kizáróan elengedhetetlen része e gyűjtőmunkának. A kiállított ruhák példáján keresztül közelítjuk meg az esküvői divat, a ruhaszabások, az anyagok és divatirányzatok alakulását és fejlődését. Szóba kerül majd a vidéki esküvő is.

A pódiumbeszélgetés keretében megtekinthető lesz majd az „Egy menyasszony története“ című tárlat is, amely a kiállított esküvői ruhákon, kiegészítőkön, fényképeken és a ruhákhoz köthető történeteken keresztül mutatja be az egykori Csehszlovákia területére jellemző esküvői divat fejlődését. Az esemény a Besztercebányai Kerületi Önkormányzat anyagi támogatása mellett valósul meg.

Fényképek az eseményről

1 2 3 42
chevron-left