A A+ A+
Gemersko-malohontské múzeum
Hé/Va:
zárva |
Ke-Szo:
9:00 - 17:00
Román pelyva téglák - A hónap műtárgya – 2023 szeptember
2023.09.01-2023.09.30
A kiállítás kurátora:
PhDr. Alexander Botoš
hello world!

A Gömör- Kishonti Múzeum bemutatja a hónap műtárgyát.

A téglagyártás ismerete körülbelül  i. e. 9000-re tehető, még a kerámiagyártásnál is távolabbra nyúlikvissza. Akkoriban a téglákat még nem égették ki. Az első égetett téglákat sumér paloták és templomok építésénél használták i. e. 7000 körül.

Hozzánk a rómaiak hozták el a téglagyártás ismeretét, akik a technológiát az etruszkoktól vették át, és hatalmas birodalmuk minden szegletében elterjesztették, egészen a Duna partjáig. A római kerámiák magas minősége lehetővé tette a bonyolult szerkezetek létrehozását. Az enyhén lejtős épületek tetejét nehéz kerámiacserepekkel fedték. A latin tegula (tetőcserép) elnevezésből ered a magyar és a szlovák nyelvben is a tégla/tehla kifejezés.

A Római Birodalom megszűnése után a téglagyártás  visszaszorult a mi térségünkön, viszont a Földközi-tenger partvidékén ez a hagyomány fennmaradt, majd később újra bevezetésre került Európa északabbra fekvő területein. Nálunk a román építészeti stílussal karöltve jelent meg újra.

Az első téglaépületeink  vidéki templomok voltak. A tégla előfordulása nem volt széles körbenlterjedt, és úgy tűnik újbóli megjelenésük független volt más építőanyagok elérhetőségétől.A középkor folyamán a mai Szlovákia területén a téglát elsősorban kiegészítő építőanyagként használták a kő mellett. Leginkább boltíveket, ablak- és ajtófélfákat készítettek belőle. Kivételtépeznek a főként Dél-Szlovákiában található román-gótikus templomok.

A kezdeti középkorban  egy különleges téglatípust használtak, amelyet pelyvatégla néven ismertek. A pelyvatéglákat körülbelül a 11. századtól a 14. századig használták, és az agyag szerves töltőanyag (gabonapelyva) tartalma miatt különlegesek. A téglákra jellemző a lágy égetés és a porózus felület.  A téglák méretei igen változatosak voltak, ami valószínűleg a téglák kézzel történő előállításának köszönhető.

A Gömör-Kishonti Múzeum gyűjteményének részét képzik a Gömöralmágyi Szent Abdon és Szeren román kori templom régészeti ásatásai során A. Botoš régész által fellelt téglák, valamint a zsípi késő román - gótikus templomból való téglák. Mindkét templom téglái a 13. századból származnak.

1 2 3 43
chevron-left