A A+ A+
Gemersko-malohontské múzeum
Hé/Va:
zárva |
Ke-Szo:
9:00 - 17:00
Templomok által inspirálva...
2023.05.25
A kiállítás kurátora:
Mgr. Ľudmila Pulišová
hello world!

2023. május 25-én 16:00 órai kezdettel a Gömör-Kishonti Múzeum termeiben Templomok által inspirálva címen tematikus előadásra kerül sor, melyet a múzeum néprajzkutatója, Mgr. Ľudmila Pulišová tart, s mely teljes egészében a gazdagon díszített faládáknak, azok történetének, díszítésének, jelentőségének és funkciójának lesz szentelve. A ládák díszítőelemeinek kialakításához szükséges inspirációt, amint azt az előadás címe is éreztetni hivatott, sok esetben a templomok belteréből nyerték az alkotók. Az előadásra 1 € a belépti díj.

2022-ben Gömör-Kishont összesen 12 gótikus temploma nyerte el az Európai Örökség díjat. Ezzel összefüggésben a 2023-as évet a Kassai és Besztercebányai Kerületi Önkormányzatok esetében a Faliképek évének jelölték ki. Ennek az emblematikus évnek természetesen a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum is több rendezvényt és aktivitást szentel az idén. Éppen ezen aktivitások egyikét képezi Mgr. Ľudmila Pulišová „Templomok által inspirálva“ című prezentációja is, mely a gazdagon díszített faládákat, történelmüket, használatukat és díszítőelemeiket mutatja be. E ládák díszítése közben a készítők sok esetben éppen az említett templomok beltereiben kerestek és leltek inspirációt.

A láda a ruhák tárolására használt tárolóbútorok egyik fajtája, amely régen a menyasszony hozományának fontos részét képezte. A menyasszony gazdagságát a láda nagysága, nehézsége és gazdag díszítettsége jelezte. Miután a hozományt a vőlegény házába szállították, a ládát általában jól látható helyre - az ágy mellé, vagy az ablak alá - helyezték, míg a szegényebb háztartásokban sokszor ez volt a belső tér egyetlen színes kiegészítője. A festett ládákat asztalosok, esetleg ácsok készítették, legtöbbször lucfenyőből. Belül, általában a bal oldalon, a fedél alatt egy kis hosszúkás láda volt található, amiben kisebb értékeket, pénzt vagy dokumentumokat tárolhattak tulajdonosaik. A ládák felületét, különösen az elülső falát profilozott díszlécek ékítették, amelyek négyzetes mezőket hoztak létre a ládán lévő festményekkel, esztergált féloszlopokkal együtt. A motívumok között a növényi díszek dominálnak - virágok, virágcsokrok, koszorúk, indák..., a zoomorf motívumok kisebb mértékben képviseltetik magukat. A festményekkel díszített ládákat és egyéb bútorokat például rimaszombati, nagybalogi, rybníki ácsok készítettek. Díszítésüket gyakran a templomok belső díszítése ihlette, mellyel a gyártók a mindennapokban is szembesülhettek.

1 2 3 43
chevron-left