A A+ A+
Gemersko-malohontské múzeum
Hé/Va:
zárva |
Ke-Szo:
9:00 - 17:00
Tudományos és dokumentációs célú régészeti kutatások eredményei Rimaszombat-Kurinc-Barát kút (Mníchova studňa) területén
2023.10.10.
A kiállítás kurátora:
PhDr. Alexander Botoš
hello world!

Előadás a Régészet Világnapja  alkalmábólValóban volt középkori kolostor Kurincon a Barát kút (Mníchova studňa) helyén?

A Régészet Világnapját 2011-ben ünnepelték először nemzeti ünnepként az amerikai kontinensen (az USA-ban, Kanadában és a tengerentúli területeken). 2013 óta minden évben október harmadik szombatját a Régészet Világnapjaként tartják számon a világ több országában. (2023-ban október 21-ére esik). A szervező intézmény az Amerikai Régészeti Intézet. Szlovákia 2016-ban csatlakozott az Régészet Világnapja ünnepléséhez

A Régészet  Világnapja alkalmából a rimaszombati múzeum régésze, PhDr. Alexander Botoš, 2023. október 19-én (csütörtök) 16:00 órától tart előadást "Valóban volt középkori kolostor Kurincon a Barát kút (Mníchova studňa) helyén?" címmel, bemutatva a Rimaszombat - Kurinc - Barát kút (Mníchova studňa) helyszínén végzett tudományos és dokumentációs célú régészeti kutatások eredményeit. A régészeti kutatásokat 2023 júniusában végezték.

Az egyes leletek bizonyították a hely polikulturális jellegét a korai vaskorban – a latén korszak idején a kelták kapcsán (Kr. e. 3-2. század körül), a római időkből (körülbelül 3-4. század), a korai középkorból (8./9. - 11. század), valamint az érett középkorból és a kései középkor időszakából (a 13. - 15. század között).

A Barát kút területe rendkívül alkalmas volt az emberek letelepedésére a természetes vízforrásnak köszönhetően. A forrás felett kőtéglából épült kupolás fedett hely található, amely valamikor a 19. század második felében épült. A Barát kút ekkoriban népszerű célpont volt kirándulásokhoz és piknikekhez a rimaszombati polgári társadalom számára. A Barát kút (Mníchova studňa) terület nevét ennek a forrásnak köszönhetjük.

Régebbi irodalmi források a Barát kút helyszínén egy stefanita vagy johannita kolostort említenek. Azonban nincsenek írásos feljegyzések Rimaszombat területén vagy közvetlen környezetében lévő ispotályos lovagrendről.

Feltételezzük, hogy  Kurinc - Barát  kút területén egy „grangia“ (magtár) állt, vagyis egy önálló gazdasági udvar (major) egy kolostor területén kívül. A barát kuti major valószínűleg a Rimajánosi Szent János bencés kolostorhoz tartozott. A majorban gondoskodtak a kolostor gazdasági működéséről.                      A régészeti feltárás a Műveszeteket Támogató Alap, a projekt fő támogatója, állami erőforrásaiból valósulhatott meg.

1 2 3 42
chevron-left