A A+ A+
Gemersko-malohontské múzeum
Hé/Va:
zárva |
Ke-Szo:
9:00 - 17:00
UNRRA felirattal ellátott vászonzsák - A hónap műtárgya – 2023 november
A kiállítás kurátora:
hello world!

A Hónap műtárgya program keretében a Gömör-Kishonti Múzeum ezúttal egy rendhagyó gyűjteményi tárgyat állít ki a 20. század közepéről, azaz egy konfliktusokkal és sorsdöntő történelmi eseményekkel teli időszakból. Nem más ez, mint egy UNRRA CZECHOSLOVAKIA felirattal ellátott vászonzsák, mely a 2. világháború befejeztét követő időszakból származik. Ezt a rendkívüli tárgyat 2023. november 1-je és november 31-e között tekinthetik meg a múzeum kiállítótermében.

A bemutatásra kerülő, fontos történelmi események tanújaként szolgáló gyűjteményi tárgy az 1940-es évekből, nagyjából 1945-1947 közötti időszakból származik. Egy fehér vászonzsákról van szó, oldalán sárga és kék csíkokkal, elöl pedig a következő nyomtatott felirattal NET WEIGHT 150 LBS, 62-271-1, UNRRA CZECHOSLOVAKIA. WINTER WHEAT SEED.

A hátoldalán egy sas logó látható a beszállító feliratával: FULTON SEAMLESS. Megtalálható rajta még az EXTRA HEAVY, azaz „különösen nehéz“ jelzés is. A zsák enyhén kopott, és sárga foltok és lyukak találhatók felületén. A rajta lévő írás mára már megfakult. Egy nagyobb formátumú tárgyról van szó, melynek magassága 107 cm, szélessége pedig 47 cm.        A tárgy mögött meghúzódó történet visszarepít bennünket a második világháború utáni káoszba, abba az időszakba, amikor Európa nagy része romokban hevert. Amíg a városok újjáépítésre vártak, az embereknek segítségre volt szükségük, hogy túléljék a szegénységet és az éhezést. Az akkori Egyesült Nemzetek Szervezete nyújtott segítő kezet nekik, és a gyűjteményünkben lévővel megegyező túlélőcsomagokat biztosított számukra. A zsákon látható felirat pedig az akkor még UNRRA (United Nations Relief and Rehabilitation Administration) néven működő, ma már ENSZ-ként ismert szervezetet jelenti, mely a nehéz időkben segítséget nyújtott Csehszlovákiának.

1 2 3 42
chevron-left