A A+ A+
Gemersko-malohontské múzeum
Hé/Va:
zárva |
Ke-Szo:
10:00 - 18:00
Világörökség a Föld mélyében
2021.4.20. - 2021.8.31.
A kiállítás kurátora:
Banícke múzeum v Rožňave
hello world!

A Nemzetközi Szpeleológiai Unió az UNESCO tudtával a 2021-es évet a Barlangok és Karsztok Nemzetközi Évévé nyilvánította. Ennek alkalmából a Gömör-Kishonti Múzeum 2021. április 20-án Világörökség a Föld mélyében címmel új kiállításal jelentkezik. A kiállítás célja, hogy bemutassa a Szlovák-karszt és a vele kapcsolatban álló Aggteleki-karszt barlangjait, melyek 1995-ben kerültek fel az UNESCO Világörökségi listájára.

Függetlenül attól, szerepelnek-e az UNESCO listáján avagy sem, a barlangok értékes természeti képződményeknek számítanak. A kiállítás legfőbb célja, hogy közelebb hozza a látogatókhoz a világörökség barlangjait, felhíva figyelmüket azok értékére, mely lépés védelmük egyik alapvető formája. Ezek az egyedülálló, specifikus karsztterületek nagyon erzékenyen reagálnak minden olyan változásra, melyeknek hátterében a környezetszennyezés áll. A kiállítás látogatóinak lehetősége nyílik mélyrehatóbban is megismerkedni ezen területek földrajzával és felszíni karsztjelenségeivel, az egyes barlangok morfológiájával, élővilágával, a barlangok és emberek kapcsolatával, továbbá a Domica és Baradla- barlangokkal, a Dobsinai-jégbarlanggal, a Gombaszögi és Jászói-barlangokkal, az Ochtinai-aragonit-barlanggal és a Krasznahorkai, a Béke, a Vass István, a Kossuth, a Meteor és Esztramos-barlangokkal.

A kiállítást a rozsnyói székhelyű Minotaurus Szpeleológiai Társasággal karöltve a rozsnyói Bányászati Múzeum és az Aggteleki Nemzeti Park készítették. A szlovákiai barlangokat ábrázoló fényképek jelentős része Jaroslav Stankovič és a Minotaurus Szpeleológiai Társaág nevöhez köthető, magyar oldalról pedig Borzsák Péter és Egri Csaba fényképeit láthatjuk. Miután a Bányászati Múzeum 2020-ban frissítette és kibővítette a tárlatot, háromdimenziós kiállítási tárgyakkal kiegészítve azt, „UNESCO-barlangok a Szlovák Karszt Nemzeti Parkban“ címmel be is mutatta a nagyközönségnek. A tárlat háromnyelvű: szlovákul, magyarul és angolul is elérhető. A kiállított tárgyak a Bányászati Múzeum és a Szlovák Természetvédelmi és Barlangászati Múzeum gyűjteményéből származnak.

1 2 3 44
chevron-left