Ladislav Mednyánszky: Kresba

 

Ladislav Mednyánszky: KresbaLadislav Mednyánszky: Kresba21. 05. – 08. 08. 2016
Otvorenie výstavy je súčasťou programu
XII. ročníka Noci múzeí a galérií – 21. mája o 18:00

 

Komisár: Mgr. Angelika Kolár
Výstava je výberom z diel, ktoré spravuje Liptovská galéria Petra Michala Bohúňa v Liptovskom Mikuláši. Predstavuje výber takmer 100 kusov diel - kresebných štúdií, náčrtov, skíc, denníkových ilustrácií. Motivicky ide najmä o zobrazenia krajinných výsekov, štúdií stromov, veľké množstvo figurálnych kompozícií, štúdií mužských tiel a tvárí, niekoľko zvieracích a architektonických motívov. Mnohé z nich slúžili ako prípravné štúdie veľkolepých olejomalieb. Mednyánszky okrem výtvarných diel zanechal po sebe aj rozsiahle písomné dedičstvo vo forme denníkov a listov. Jeho denníky boli rovnako plné kresieb a záznamov, v ktorých zachytáva svoje myšlienky, pocity, nálady, opisuje rôzne udalosti a zapisuje si mená a adresy osôb s ktorými sa stýkal. Denníkové kresby a štúdie poskytujú svedectvo o prežívaní umelca, jeho svedomitej príprave, cizelovaní techniky a intenzívnom prežívaní a zaznamenávaní diania okolo seba.
Barón Ladislav Mednyánszky (1852 – 1919) bol jednou z najvýznamnejších a najzaujímavejších osobností umenia prelomu 19. a 20. storočia v Uhorsku. S regiónom Gemer-Malohont sa osobnosť Ladislava Mednyánszkeho spája predovšetkým vďaka priateľskému vzťahu s Oliverom Gömörym zo Širkoviec a jeho manželkou Margitou. Výstava okrem tvorby Ladislava Mednyánszkeho - kresby priblíži aj vzťah Ladislava Mednyánszkeho a šľachtickej rodiny Gömöry zo Širkoviec.

 

Fotografie z výstavy:

 

Ladislav Mednyánszky: Kresba Ladislav Mednyánszky: Kresba Ladislav Mednyánszky: Kresba Ladislav Mednyánszky: Kresba  
Ladislav Mednyánszky: Kresba Ladislav Mednyánszky: Kresba Ladislav Mednyánszky: Kresba    

 

 

 

 

 

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote je v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja.  Muzeum.SK  facebook - Gemersko-malohontské Múzeum Rimavská Sobota