Predmet mesiaca august 2016

 

Vychádzková palica Lajosa Kossutha

 

Vychádzková palica Lajosa KossuthaV júli roku 1905 sa do zbierok múzea dostala vychádzková palica Lajosa Kossutha. Ide o kombinovanú palicu a jej zaujímavosťou je, že vo vnútri je ukrytá tenká dýka pre pocit väčšieho bezpečia.
Lajos Kossuth (1802 - 1894) bol známym maďarským právnikom a politikom, bol predstaviteľom maďarského liberálneho hnutia a významnou osobnosťou počas maďarskej revolúcie v rokoch 1848 - 1849. Okolo roku 1840 žil Kossuth v Bratislave v rodine Birnstingel. V tom období bolo zvykom, že muži nosili vychádzkové palice ako módny doplnok a jednu vlastnil aj Kossuth. Táto palica sa veľmi zapáčila mladému Sándorovi Birnstingelovi a preto mu ju Kossuth aj daroval. Vychádzková palica Lajosa KossuthaSándor palicu uschoval a neskoršie odovzdal svojmu synovu Aurélovi. Práve Aurél, ktorý žil v obci Likier (mestská časť Hnúšte), sa v roku 1905 rozhodol predmet darovať vtedajšiemu Gemerskému múzeu v Rimavskej Sobote.
Palica je vyrobená z trstiny, jej rukoväť je oblúkovitého tvaru a pod rukoväťou sa nachádza mosadzná kosoštvorcovitá ozdoba. Palicu je možné rozložiť na dve časti a vo vnútri nájdeme 25 cm oceľovú dýku. Hrúbka palice je 2cm, celková dĺžka je 84 cm. Bola vyrobená ručne, ale jej výrobca je neznámy.

 

 

 

 

 

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote je v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja.  Muzeum.SK  facebook - Gemersko-malohontské Múzeum Rimavská Sobota