Predmet mesiaca september 2016

 

Hlinená fajka z Rimavskej Soboty

 

Hlinená fajka z Rimavskej SobotyPočas archeologického výskumu Hlavného námestia v Rimavskej Sobote, vykonanom v rokoch 1993 – 1997 pod vedením archeológa PhDr. Istvána B. Kovácsa bolo objavených mnoho významných archeologických nálezov. Pozoruhodným nálezom je kolekcia 8 hlinených fajok, medzi ktorými má osobité postavenie prezentovaná hlinená dvojdielna fajka.
Výnimočnosť fajky spočíva vtom, že je opatrená plochým rebrom, ktoré slúžilo na opretie fajky o podlahu. Pri tomto spôsobe fajčenia je fajka položená na zemi a fajčí sa z nej pomocou dlhej trúbeľky. Práve spôsob fajčenia nám indikuje aj jej chronologické zaradenie. Môžeme ju označiť ako jeden z najstarších typov fajok na území Slovenska a zaradiť do obdobia 17. storočia.br /> Hlava fajky je valcovitej profilácie, je zdobená rytým geometrickým motívom (trojuholníky uložené horizontálne vedľa seba v pásoch). Krk fajky nie je zachovaný. Dno hlavičky je vyformované do plochého rebra slúžiaceho na opretie fajky o podlahu. Krk hlavičky nie je zachovaný. Fajka je opatrená glazúrou zelenej farby.
Hlinená fajka z Rimavskej SobotyNa území dnešného Slovenska sa fajčenie fajky udomácňuje až v priebehu 17. storočia, v súvislosti s osmanskou okupáciou Uhorska. Druhým smerom, z ktorého sa fajky dostávali na územie Slovenska bol priestor západnej Európy, hlavne v súvislosti s tridsaťročnou vojnou (1618 – 1648), prostredníctvom žoldnierov, ktorí v nej bojovali.
Najstaršie nálezy fajok na území Slovenska sa objavujú na významných hradoch alebo v stredovekých mestách, kde sú dokladom čulých obchodných stykov, nakoľko fajčenie v tom období nebolo bežnou záležitosťou.

 

 

 

 

 

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote je v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja.  Muzeum.SK  facebook - Gemersko-malohontské Múzeum Rimavská Sobota