Predmet mesiaca december 2017

 

Sýkorka veľká (Parus major)

 

Sýkorka veľká (Parus major)Vystavený je dermoplastický preparát samičky sýkorky veľkej (Parus major). Táto samička sa stala obeťou zrážky s autom a do múzea sa dostala v roku 2007.
Sýkorky veľké (alebo bielolíce) patria k našim najznámejším vtákom. Hniezdia v okolí ľudských obydlí, v parkoch, záhradách, lesoch. V zime často navštevujú kŕmidlá. V ich živote je však mnoho detailov, ktoré sú vo všeobecnosti menej známe, no o to fascinujúcejšie.

Sýkorky veľké považujeme za hmyzožravé. V období hniezdenia sa živia živočíšnou potravou, najmä larvami hmyzu, drobnými pavúkmi, rôznymi článkonožcami. Samičky v období znášania vajec vyhľadávajú potravu bohatú na vápnik, ktorý potrebujú hlavne pre tvorbu škrupín vajíčok, napríklad malé slimáky. V jednej znáške majú sýkorky veľké spravidla 6 – 12 vajíčok, najčastejšie približne 10. Samička má hmotnosť v priemere 15 – 17 g. Každý deň znesie jedno vajíčko, ktoré váži priemerne 1,5 – 1,6 g. Vajíčka v jednej znáške vážia spolu približne 16 g, teda ako sama samička (pre porovnanie si predstavme, že by žena s hmotnosťou 60 kg porodila počas 10 dní každý deň jedno dieťatko s hmotnosťou 6 kg). Len v škrupinách vajíčok sa nachádza viac vápnika, ako v celej kostre samičky, preto potrebuje v tomto období potravu, ktorá je na vápnik mimoriadne bohatá. Vyliahnuté mláďatá kŕmia rodičia tiež živočíšnou potravou.
S príchodom jesene a zimy sa drobné článkonožce stávajú nedostupnými a sýkorky sa preorientujú na rastlinnú potravu – hlavne rôzne olejnaté semená. V tomto čase začnú navštevovať aj kŕmidlá. Čo však majú robiť, keď nie je ani dostatok semiačok? Vtedy sa prejaví ich temná stránka. Sýkorky veľké sú nielen veľmi vynaliezavé, ale aj obratné a nebojácne. A dravé. Na severe Maďarska vedci pozorovali, ako sýkorky systematicky vyhľadávali malé netopiere zimujúce v jaskyniach, ktoré zabili a postupne zožrali. Začali mozgom. Keď ich prikrmovali slnečnicou, napádali netopiere už len zriedkavo. Už v minulosti viackrát zaznamenali sýkorky, ktoré zabili a zjedli iné vtáky. Vo Fínsku takto v roku 2013 zabili viac ako 10 čečetiek – drobných pinkovitých spevavcov, ktoré ubili k smrti, rozďobali im lebku a vyjedli mozog a neskôr aj zvyšok tela. Sýkorky veľké sa takto správajú len výnimočne, predpokladá sa, že hlavne v prípade, keď im chýba potrava alebo niektorá jej zložka. Je to ďalší dôvod na to, aby sme ich v zime prikrmovali a hlavne zachovali prírodu v stave, aby tam našli dostatok pestrej potravy pre život.

 

 

 

 

 

 

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote je v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja.  Muzeum.SK  facebook - Gemersko-malohontské Múzeum Rimavská Sobota